Dubbel woonhuis Bergen (NH)

Status:

Gerealiseerd

Locatie:

Bergen (NH)

Tags:

Woning, nieuwbouw

Oppervlakte:

284m2 BVO per woning

Opdrachtgever:

Particulier

Een dubbel woonhuis met een veelvoud in beleving

Aan de rand van het bos- en weidegebied tussen Bergen en Egmond staat een bijzonder dubbel woonhuis. Wat begon als renovatieproject van een kleine woning met achterbouw, eindigde uiteindelijk als complete nieuwbouw. Dat begon met het ontwerp van twee kelders met daarop een woonhuis en een achterhuis. Beide zijn iets verhoogd boven het maaiveld.

Kenmerkend voor de buitenzijde van het voorhuis is het metselwerk dat bestaat uit zes soorten stenen. Deze zijn kops tegen elkaar gemetseld waardoor een sterk horizontale belijning ontstaat. De huid van het achterhuis is uitgevoerd in western red ceder in verschillende maten. De zinken kap op beide huizen maakt het geheel af. Hemelwater wordt via kettingen afgevoerd naar het maaiveld. Verbindende factor tussen het voor- en achterhuis is de keuken met buitenwanden die grotendeels bestaan uit glas.

Binnenkomend door de voordeur valt meteen het bijzondere lijnenspel van beide woningen op. Via voorhuis, keuken en achterhuis kan door de transparante trap, die leidt naar de bovenverdieping, tot ver in de weilanden worden gekeken. En er lopen nog meer zichtassen door de woning. Vanuit de keuken kan naar het bad in het souterrain worden gekeken. Koekoeks zorgen overal voor de inval van daglicht. Wie in het voorhuis staat, is zich niet bewust van de weidse omgeving. Zittend in de woonkamer wordt die pas echt beleefd.