Koudenhorn Haarlem

Status:

Voorontwerp

Locatie:

Haarlem

Tags:

Appartementen, Hotel, Restaurant, Nieuwbouw

Opdrachtgever:

Ontwikkeladviseur

Een ingetogen plan met een uitgesproken mening

Molen de Adriaan is een typische blikvanger aan het Spaarne. Aan de overzijde van de rivier ligt de Koudenhorn. Voor deze historische plek heeft Leeuwenkamp architecten schetsontwerpen gemaakt voor stadswoningen. Uit respect voor het imposante rijksmonument op nummer 32 zijn naast dit bouwwerk twee puntwoningen gepland.

Geen grote volumes naast het monument, maar twee puntwoningen. De hoek daarnaast biedt wél de mogelijkheid tot het ontwerp van een groter gebouw. Aan de plint, waarvan de afmetingen van de raampartijen zijn gerelateerd aan het monument, is een horecafunctie gepland.  Daarboven worden twee lagen van in totaal tien appartementen gesitueerd. De bovenste daarvan zijn penthouses die zich deels in de kap bevinden. Zo eerbiedigen de voorgevels aan de Koudenhorn qua maatvoering de omliggende panden.

Om de hoek ligt de Kokstraat en daar zijn drie puntwoningen gepland. Het zinken dak van het appartementengebouw loopt door tot aan de straat. Het verticale gevelbeeld geeft ook hier rust om niet te concurreren met de omgeving. In de zinken gevel bevindt zich de ingang van de ondergrondse parkeergarage. De drie puntwoningen in de Kokstraat komen tegenover drie woningen te staan die hetzelfde formaat hebben. Aan de binnenzijde van het plan is een binnentuin bedacht die refereert aan de diverse hofjes die Haarlem rijk is.