Oranjehof Alkmaar

Status:

Gerealiseerd

Locatie:

Alkmaar

Tags:

Woningbouw

Oppervlakte:

148 woningen

Opdrachtgever:

Memid Investments

Ontwerp Oranjehof

De gevels zijn ontworpen volgens een klassieke gevelopbouw: plint/basement, tussenzone en een beëindiging met een setback of een terrasachtige bebouwing. De gemetselde balkons met natuurstenen banden en afdekkingen, de opengewerkte hoeken en afwisselend grote en kleine raamopeningen zijn de beeldbepalende elementen die zorgen voor geleding, schaal en ritme in de gevelcompositie. Alle raampartijen zijn voorzien van natuurstenen kaders met geïntegreerde zonwering. Door de moderne vormgeving en een duidelijke relatie met het traditionele, is de bebouwing vriendelijk, natuurlijk en solide. Een rustige architectuur, aansluitend op het statige karakter van het oude stadspark.

Alle appartementen zijn voorzien van riante buitenruimte  De grote terrassen hebben vrij uitzicht op het park door middel van een verlaagde borstwering. De meeste keukens en slaapkamers zijn door middel van een balkon ontsloten op deze riante buitenruimte  Sommige appartementen hebben een extra “tuinkamer”, welke aansluit op de privégarage en berging in de kelder. Deze ruimte is voorzien van daglicht en is door middel van een interne trap ontsloten op de hal van de bovenliggende woning. Binnen de acht parkvilla’s is er een grote variëteit aan appartementen qua grootte, ligging en oriëntatie. Alle buitenruimten zijn maximaal georiënteerd op de bezonning.
Aan de zijde van de Zandersweg/Zanderssloot liggen de woongebouwen De Iep, De Berk, De Wilg, De Spar en De Den. De Zandersweg is alleen voor fietsers en wandelaars toegankelijk. Alle woongebouwen zijn gesitueerd op de verdiepte parkeergarage. De Den is parallel aan de Zandersweg gelegen. Het heeft twee identieke entreepartijen. Door de bijzondere verhouding van lengte en hoogte, met daarbij de horizontale belijningen van balkons met de hekwerken, heeft het een opmerkelijk horizontaal karakter.