Studentenhuisvesting Spoorzone Delft

Status:

Gerealiseerd

Locatie:

Delft

Tags:

Studentenwoningen, Nieuwbouw

Oppervlakte:

521 eenheden

Opdrachtgever:

DUWO / SBB

Duurzaamheid telt in tijdelijke campus

De vorm van een slakkenhuis in de oorspronkelijke planschets bracht Leeuwenkamp Architecten op het ontwerp van Spoorzone Delft. De uiteindelijke U-vorm van het 521 studentenkamers tellende gebouw van vijf verdiepingen brengt bewoners via de entree naar het binnengebied. Het private binnenterrein is naast ontmoetingsplek ook het gebied waar beperkt auto’s kunnen worden geparkeerd. Aan beide koppen van het gebouw bevinden zich ook entrees. De denkbeeldige loper vanuit de afgebogen kop brengt bewoners naar het groene buitengebied dat via een steiger eindigt in water. Hoewel bedoeld als tijdelijke huisvesting heeft Spoorzone Delft door het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen wel degelijk een warme en permanente uitstraling.

Door de corridorindeling hebben alle 521 studentenwoningen een eigen entree. De ruimten die beschikbaar zijn in 18 m2 en 24 m2 beschikken over een keuken, badkamer met toilet en een woon-/studeerkamer. Bij de centrale entree vinden studenten hun postbussen en op de begane grond is tevens plaats voor 600 fietsen. Op de eerste verdieping bevindt zich de centrale wasruimte. Aan de buitenzijde wordt het stramien van bakstenen onderbroken door het vrije ritme van de kozijnen. Iedere woning beschikt op zijn minst over een groot en een klein raam en één daarvan steekt 40 cm naar buiten. In het binnengebied is de belijning sterk verticaal georiënteerd en zit er een vast ritme in de kozijnen. Door het metselwerk in vier tinten met diepe neggen is ook hier de uitstraling speels.