Alzheimercentrum Amsterdam

Status:

Gerealiseerd

Locatie:

Amsterdam

Tags:

Lounge, Onderzoekcentrum, Innovatiefonds

Oppervlakte:

ca. 2.700m2

Opdrachtgever:

VUmc

Alzheimercentrum bloeit

Het project omvat een gedeelte renovatie en een gedeelte nieuwbouw voor het Alzheimercentrum VUmc. Het resultaat is een plek waar patiënten en wetenschappers samenkomen. De patiënt staat hierbij, nog meer dan voorheen, centraal. Zo is er de dagkliniek: alle onderzoeken die nodig zijn voor de diagnose vinden plaats op één dag. Tijdens deze dag verblijven patiënt en zijn/haar begeleiders in de meest bijzondere wachtkamer van Nederland: een bloem die geborgenheid en comfort biedt. Dit alles in combinatie met het gebruik van de modernste technieken (MRI, PET, MEG) maakt het centrum uniek in Nederland en in de wereld. Bij het ontwerpen van het centrum is gedacht aan wat mensen met geheugen- of oriëntatieproblemen nodig hebben. Wie privacy wil, kan zich terugtrekken in één van de nissen. In de centrale tafel is een aquarium ingebouwd: de langzame bewegingen van de vissen werken rustgevend. Voor patiënt en mantelzorger zijn er zuilen met digitale informatie over de ziekte en is er internet aanwezig. Uniek is dat alle verzamelde gegevens gebruikt worden voor onderzoek, natuurlijk met toestemming van de patiënt. Dit levert veel wetenschappelijke informatie op, met als groot voordeel dat de patiënt hier niet speciaal voor hoeft terug te komen. Wetenschappelijk onderzoek is absoluut noodzakelijk om een oplossing te vinden voor de ziekte van Alzheimer.