Milieuplein VUmc Amsterdam

Status:

Uitvoering en Oplevering

Locatie:

VUmc Amsterdam

Tags:

Milieuplein, Nieuwbouw

Oppervlakte:

-----

Opdrachtgever:

VUmc Amsterdam

Klein van stuk, groot van nut

Het is een van de kleinere gebouwen op het terrein van VU medisch centrum te Amsterdam, maar het nieuwe milieuplein is desondanks van groot belang. medewerkers rijden er vrijwel continu met de medische afvalcontainers van het ziekenhuis. Tevens manoeuvreren er met regelmaat vrachtwagens op het milieuterrein voor de aanvoer van medische gassen en de afvoer van perscontainers met medisch afval.

Bij het ontwerp van dit gebouw van 16,5 x 12 meter en een hoogte van 6 meter was eenvoud het uitgangspunt. De logistiek in en rond het milieuplein eiste voldoende ruimte voor het laden en lossen door twee vrachtwagens. Ook de vrachtwagens met medische gassen moesten veilig hun werk kunnen doen. Met aan de binnenzijde een complete was-kantelinstallatie voor het reinigen van de ziekenhuiscontainers bevat ‘de groene box’ meer techniek dan verwacht.

Door de groene setting vroeg het gebouw om een sedumdak. In verband met het zicht er op, maar ook vanwege de warmtelast. Vensters in het dak en een snede in de achterzijde zorgen voor genoeg inval van daglicht. Voor het contrast met de groene omgeving is gekozen voor verticaal georiënteerde, brede donkere houten gevelafwerking. De verfijning zit verder in de horizontale houtafwerking met glanzende, dunne grasgroene delen.