Pacu-afdeling VUmc Amsterdam

Status:

Gerealiseerd

Locatie:

VUmc Amsterdam

Tags:

Pacu-afdeling

Oppervlakte:

ca. 1.750 m2 BVO

Opdrachtgever:

VUmc Amsterdam

Nieuwe PACU: Meer privacy en rust na een operatie

Voorheen bestond de afdeling recovery uit één zaal met twaalf bedden, gescheiden van de premedicatieruimte (holding). Beide locaties en teams zijn nu volledig geïntegreerd tot één ‘post anesthesia care unit’ (PACU) van in totaal 26 bedden. In december 2013 werden op de plaats van de voormalige IC de eerste twaalf bedden in gebruik genomen. Dit jaar volgden gefaseerd de overige bedden.

Eén team

De holding en recovery gaan nu samen verder op één locatie en als één team, Er zijn nu zes zalen met vier bedden en één zaal van twee bedden. Alle bedplekken zijn hoogtechnisch en LEAN ingericht, zodat de monitoring van de OK naadloos aansluit op de PACU, de IC en de MC. In de kleinere zaal kunnen patiënten apart verzorgd worden, bijvoorbeeld als ze een infectieziekte hebben. Patiënten hebben nu meer privacy en minder last van drukte om hen heen in de postoperatieve fase. De nieuwe inrichting geeft ook anesthesiologen die pijnbehandelingen uitvoeren of een infuus of centrale lijn aanleggen, meer ruimte en privacy. Ook is er een aparte kinderzaal, een familiekamer en een afsluitbare medicijnbereidingsruimte waar de collega’s van het pijnteam ongestoord kunnen werken.

Nieuwe werkwijze

Ook de werkwijze is veranderd. De PACU werkt voortaan met een dagcoördinator die een spilfunctie heeft tussen OK en PACU. De dagcoördinator koppelt een patiënt aan de PACU-verpleegkundige, die tijdens de opnameperiode het aanspreekpunt blijft voor de patiënt, artsen en ander personeel. De PACU is 24 uur, 7 dagen in de week open en heeft de mogelijkheid één aangewezen patiënt 24 uur achtereen zorg te verlenen. Tijdens de preoperatieve screening bepaalt de anesthesioloog wie voor deze zorg in aanmerking komt.